Shelby 818 11k Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca (edytowane) Klub motocyklowy jednoprocentowy; Przeglądając strony internetowe różnych to klubów motocyklowych napotkałem jedno z określeń ,,1%’’ zastanawiało mnie , co to tak naprawdę oznacza. 1% – określenie używane do zdefiniowania gangów motocyklowych , mające podkreślić ich niezależność i bezkompromisowość wobec przestrzegania narzucanych im zasad, ściślej obecność ponad prawem (1%, czyli niewielka część w stosunku do pozostałej części, a gangi motocyklowe właśnie takimi elitarnymi grupami są). Władze (głównie w USA , gdzie są oni najbardziej powszechni) określają ,,1%’’ jako ludzi wyjętych spod prawa. ,,1%’’ wyrażają swoją przynależność do tej grupy za pomocą naszywek na ubrania bądź naklejek na motocyklach z napisem ,,1%’’ . Do braterstwa jedno procentowców należą takie gangi motocyklowe jak Hells Angels, Bandidos, Outlaws i Warlocks. Nazwa bezpośrednio nawiązuje do oświadczenia, jakie wydało Amerykańskie Stowarzyszenie Motocyklowe po zamieszkach w Hollister w 1947 roku, które wywołali właśnie członkowie niezrzeszonych klubów. Władze AMA stwierdziły w nim, że 99% motocyklistów to obywatele praworządni, podczas gdy 1% to przestępcy. Od tamtej pory członkowie motocyklowych gangów zaczęli z dumą nosić na swoich skórzanych kurtkach naszywki z symbolem „1%”. Ciekaw jestem, co dziś myślicie o tym czy od tamtego czasu coś się zmieniło . Czy ten ,,1%” motocyklistów to gangi dla których prawo się nie liczy , czy też po prostu jest to grupa ludzi których nie akceptuje pewna część społeczności i to nie koniecznie związana z klubami motocyklowymi . Choć ja sam nie należę do żadnego klubu to powiem wam z czym mi kojarzy się ,,1%” gdy zachorował mój syn okazało się że znalazł się w grupie 1% zachorowań tego typu jego przypadek był jedyny w swoim rodzaju o życie walczył siedem lat uśmiech na jego twarzy nie znikał mimo tak ciężkiej choroby, bardzo rzadko również się buntował, bo chciał żyć. Lekarze dawali mu trzy lata on przeżył siedem zbuntował się przeciwko chorobie, przeciwko całej tej społeczności która uważała że dla niego nie ma miejsca tu na ziemi . Ten 1% miał po prostu zniknąć lecz stało się inaczej dziś i ja mogę powiedzieć z dumą że należę do tego ,,1%” ludzie spostrzegają mnie w różny sposób często słyszałem że jestem inny , czasami dziwny lecz czy to mnie wyklucza z tej całej społeczności? dlatego stałem się buntownikiem takie słowa jak wiara, miłość, śmierć, wojna, pokój dla mnie stały się całkiem innym znaczeniem. Myślę , że też bym się wyróżniał z tego 99% ja jestem ,,1%’’ lecz pamiętajmy to daje nam 100% . Kocham motocykle , piękne kobiety i jazdę przez drogi często prowadzące donikąd i od dziś będę nosił właśnie takie logo i barwy . Gdy spotkacie mnie po drodze zobaczycie wolnego człowieka walczącego o prawa do życia, wolności i wiary. Przykład klubu jakim jest hell angels; Hells Angels Motorcycle Club (HAMC) to ogólnoświatowy wyjęty spod prawa klub motocyklowy, którego członkowie zazwyczaj jeżdżą na motocyklach Harley-Davidson. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie Hells Angels są zarejestrowani jako Hells Angels Motorcycle Corporation. Typowe pseudonimy klubu to „HA”, „Red & White”, „HAMC” i „81”. Mając od 3000 do 3600 członków 467 oddziałów w 59 krajach, HAMC jest jednym z największych i najbardziej znanych klubów motocyklowych na świecie. Wiele służb porządkowych i międzynarodowych agencji wywiadowczych, w tym Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych i Europol, uważa klub za zorganizowany syndykat przestępczy. Historia klubu; Hells Angels powstało 17 marca 1948 roku w Fontanie w Kalifornii, kiedy kilka małych klubów motocyklowych zgodziło się na połączenie. Otto Friedli, weteran II wojny światowej, jest uznawany za założyciela klubu po zerwaniu z klubem motocyklowym Pissed Off Bastards w wyniku sporu z rywalizującym gangiem. Zgodnie z alternatywną teorią, Hells Angels zostało+ założone 15 listopada 1951 roku w San Bernardino przez Dicka White'a, członka Redlands Road Runners. Według różnych źródeł, nazwa klubu została po raz pierwszy zasugerowana przez Arvida Olsena, współpracownika założycieli, który służył w eskadrze „Hell's Angels” Flying Tigers w Chinach podczas II wojny światowej. Zamiast tego uznano, że nazwa klubu została zaczerpnięta od eskadry „Hell's Angels” 303. teatr II wojny światowej. Jest co najmniej jasne, że nazwa została zainspirowana tradycją z I i II wojny światowej, zgodnie z którą Amerykanie nadawali swoim eskadrom zaciekłe, nieśmiertelne tytuły; przykładem tego jest jedna z trzech eskadr P-40 Flying Tigers stacjonujących w Birmie i Chinach, którą nazwano „Aniołami Piekieł”. W 1930 roku film Howarda Hughesa Hell's Angels pokazywał niezwykłe i niebezpieczne wyczyny lotnictwa i uważa się, że grupy z czasów II wojny światowej, które używały tej nazwy, oparły ją na filmie. Według strony internetowej Hells Angels, są świadomi, że w „Hell's” brakuje apostrofu, ale ,,to ty za tym tęsknisz. My nie” część wczesnej historii HAMC nie jest jasna, a relacje są różne. Pierwszy oficjalny statut klubu został podobno sporządzony w Fontanie w 1950 roku. Różne autonomiczne rozdziały Hells Angels zostały utworzone w całej Kalifornii w ciągu dekady po założeniu klubu przez koczowniczych członków, którzy przenieśli się z jednego miasta do drugiego. Oddział w San Francisco („Frisco”) został podobno założony przez byłych członków komandosów z Market Street w 1954 r. Oddział w North Sacramento powstał w 1956 r., A rok później w Sacramento, utworzony przez dwóch braci, Jamesa Miles i Pat Miles, byli członkowie klubu motocyklowego Hell Bent for Glory. Oddział Sacramento została później rozwiązana i przeniesiony do Richmond jako oddział Nomads w 1965 roku. Według Ralpha „Sonny'ego” Bargera, założyciela oddziału Oakland w 1957 roku, inne wczesne oddziały klubu powstały w Gardenie i innych miejscach, a członkowie zwykle nie mieli pojęcia o istnieniach innych oddziałów. Jeden z mniej znanych klubów znajdował się w North Chino/South Pomona pod koniec lat 60. Bargerowi przypisuje się pomoc w ujednoliceniu tych oddziałów. Kto może dołączyć do klubu; Aby zostać „potencjalnym kandydatem” Hells Angels, kandydaci muszą posiadać ważne prawo jazdy, motocykl o pojemności powyżej 750 cm3 oraz odpowiednią kombinację cech osobistych. Mówi się, że klub wyklucza osoby molestujące dzieci i osoby, które ubiegały się o pracę w służbach porządkowych lub funkcjonariuszach więziennych. Dożylne zażywanie narkotyków jest również zabronione wśród członków klubu. Po długim, etapowym procesie potencjalny członek jest najpierw uznawany za „przesiadującego”, co wskazuje, że jest zapraszany na niektóre imprezy klubowe lub na spotkania z członkami klubu w znanych miejscach spotkań. Jeśli „przesiadujący” jest zainteresowany, może zostać poproszony o zostanie „współpracownikiem”, status, który zwykle trwa rok lub dwa. Pod koniec tego etapu zostaje przeklasyfikowany na „potencjalnego kandydata”, uczestniczącego w niektórych zajęciach klubowych, ale nie mającego uprawnień do głosowania, podczas gdy jest oceniany pod kątem przydatności jako pełnoprawny członek. Ostatnia faza i najwyższy status członkostwa to pełne członkostwo w którym członek otrzymuje wszystkie naszywki oraz kamizelke klubu, tym klub wyraża jednogłośną zgodność że kandydat jest gotów reprezentować godnie klub. W skrócie; Klub Hell Angels uważany za klub 1% to klub wyjęty spod prawa, nie dopasowują się do prawa który obowiązuje w krajach w którym funkcjonują, przez co są uważani za przestępców a nie miłośników jednośladów. Problem gry roleplay i odgrywania takich ról postaci polega na tym, że kluby 1% procentowe w świecie gry, próbują jakkolwiek dograć się z lokalnym departamentem. Okazując im szacunek i szukając w nim pomocy. Lecz jest to poza normami charakterów które odgrywacie, w grze 1% klubu chodzi o to aby jak najbardziej odwzorować bezwzględnych bandziorów którzy nie uważają departament jako coś znaczącego, a bardziej jako "rywali" którzy przeszkadzają podczas przestępczego życia. A klub podczas problemów sam "szuka zemsty" niżeli pomocy w obcych im ludziach w departamencie. Co do wieku postaci - tutaj sie nie wypowiem, bo jest spora rozbieżność lecz - pamietajcie ze postacie musza byc dorosle aby miec prawo-jazdy na jednoslady, jesli chodzi o takie aspekty, nalezy o to zadbac, aby nie odrealniać całkowicie gry klubu motocyklowego i nie grac postaci nieletnich w takim o to klubie. Hierarchia takich klubów; Hangaround - na tym etapie heirarchii osoba poznaje się lepiej z klubem i stara się zdobyć zaufanie. Kolejnym etapem jest Prospect. Prospect - kandydat na członka klubu. Na kamizelce posiada część barw klubowych (zwyczajowo bez godła), ale nie ma jeszcze prawa głosu przy podejmowaniu decyzji. Support - osoba wspierająca klub oznaczona specjalną naszywką. W niektórych klubach jest to pierwszy stopień w herarchii klubowej. Member - pełnoprawny członek klubu motocyklowego mogący nosić pełne barwy i mający głos przy podejmowaniu decyzji. Treasurer - skarbnik, zajmuje się finansami klubu / oddziału. Road Captain - odpowiada za logistykę wyjadzdów. Wyznacza trasę, planuje postoje, noclegi, odpowiada ze bezpieczny przejazd. Secretary - zajmuje się sprawami organizacyjnymi klubu, często odpowiada za kontakty i przepływ informacji w klubie. Sgt. at arms - sierżant - odpowiada za utrzymanie dyscypliny klubowej i przestrzeganie zasad. President/ V-ce President - jest liderem danego klubu, lub oddziału. Odpowiada za kontakty zewnętrzne i reprezentuje klub w rozmowach z innymi klubami. Słowa klucz w klubach motocyklowych; Bad Standing - status nadawany osobie usuniętej dyscyplinarnie z klubu z powodu nagannego zachowania, lub działania na szkodę klubu. Osoba taka jest całkowicie nieakceptowalna w środowisku motocyklowym i kontakty z nią są zabronione. Status ten mają prawo nadawać tylko kluby MC. Status jest równoznaczny z dożywotnią banicją. Good Standing - status osoby odchodzącej z klubu z różnych przyczyn, ale w dobrej atmosferze. Osoba taka jest nadal mile widziana. Klub supportowy - klub MC będący klubem pomocniczym innego klubu MC. Nomad - naszywka umieszczana na kamizelce zamiast nazwy miasta w przypadku, gdy na danym terenie klub nie ma wystarczającej ilości członków, aby stworzyć oddział. jest to tylko krotkie nakreslenie informacji co i jak grac; po wiecej informacji zapraszam na discord, podesle "materialy" z ktorych czerpalem inspiracje piszac ten poradnik, gdyz jest duzo wiecej "pojec" ktore warto znac odgrywajac klub motocyklowy. credits tekstu; discordy,wikipedia. Edytowane 31 Marca przez gangbanger18th Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyslaw 564 2k Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca Same fakty Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychasiadalatotwojejmatce 301 1k Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca ahaha Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi